Naeye Verstraten

Altijd de nieuwste woonideeën

Alles Over Textiel:

Vroeger was het gebruik van vezels beperkt tot de vezels die de natuur kon bieden, met alle voor- en nadelen. Zo voelt katoen en linnen heerlijk natuurlijk aan, maar is het wel gevoeliger voor verkleuring. Zijde moet heel voorzichtig gebruikt worden en wol kan mensen die ervoor gevoelig zijn irriteren als het wordt aangeraakt. Slechts een eeuw geleden werd nylon – de eerste gefabriceerde vezel – ontwikkeld. De vezelindustrie was begonnen. Machinaal gefabriceerde (kunst)vezels worden nu gebruikt in vele toepassingen, waaronder als meubelstof. Er zijn vele stoffen in een groot aantal dessins, kwaliteiten en kleuren. We kunnen kortweg de volgende typen onderscheiden:

 

  • Meubelstoffen gemaakt van 100% natuurlijke vezels.
  • Meubelstoffen gemaakt van 100% synthetische vezels.
  • Meubelstoffen gemaakt van een mix van natuurlijke en synthetische vezels.

 

Natuurlijke stoffen:

Hieronder vallen o.a. wol, katoen, linnen en zijde. Deze stoffen worden gemaakt van plantaardige of dierlijke materialen. De warme kleuren en aangename “touch” zijn voor veel mensen de reden om deze stoffen te kopen. De slijtvastheid, lichtechtheid en vlekbestendigheid zijn vaak minder goed dan bij synthetische vezels.

Synthetische stoffen:

Hieronder vallen o.a. polyamide, polyacryl, polyester, elastomeer (lycra) en polyurethaan. Het woord synthetisch betekent niet dat het volledig kunststof (plastic) betreft. Deze stof kan gemaakt zijn van 100% natuurlijk materiaal, maar chemisch zijn geproduceerd (o.a. viscose, gemaakt van cellulose uit hout en planten). Synthetische stoffen zijn vaak slijtvaster en beter te reinigen dan natuurlijke stoffen. Bijzondere aandacht verdient een synthetische stof die veel als meubelstof wordt gebruikt;

Microvezel:

Het is een extreem fijne synthetische vezel waarvan textiel geweven kan worden dat aanvoelt en eruit ziet als een natuurlijke stof, maar beter gereinigd kan worden, goed ademt en waterafstotend is. Stoffen van microvezels zijn over het algemeen licht van gewicht (zijnde een verzameling van polyesters van extreem dunne draden). Zij krimpen niet en behouden hun vorm. Zij hebben het voordeel dat zij relatief sterker zijn dan vergelijkbare stoffen met hetzelfde gewicht. Zij voelen geweldig aan en zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden.

Gemengde stoffen

Deze stoffen kunnen vervaardigd zijn uit alle mogelijke combinaties van natuurlijke en synthetische garens. Door deze combinatie is het mogelijk om de positieve eigenschappen van beide garensoorten te combineren en zo een nog aantrekkelijker stof te maken.

 

Onderhoud:

Bekledingstoffen slijten door gebruik, dat is niet te voorkomen. Slijtage hangt niet alleen af van de kwaliteit van de stof en de stoffering, ook de mate van gebruik en de manier waarop de stof wordt onderhouden, bepaalt de levensduur van de bekleding. Wanneer een stof stuk gaat door een scherp voorwerp of door het krabben van huisdieren spreken we niet van slijtage maar van beschadiging.

Vanuit de praktijkervaring wijzen wij u op enkele punten die meubelstoffen extra zwaar belasten of aantasten.

•   

Armbanden en polshorlogebandjes kunnen leiden tot extra slijtage van de stof op de armleggers

van de fauteuil of bank.

•   

Een sleutelbos of portemonnee in de achterzak verhoogt de slijtage van de stof op de zitting.

•   

Kijk uit met spijkerstof. Deze kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van de stof. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.

•   

Zand is scherp en hierdoor beschadigt de stof sneller.

•   

Een stof kan door vocht minder sterk worden. Bij gebruik van bepaalde medicijnen kan transpiratievocht stoffen bevatten die meubelstoffen aantasten.

•   

Op plaatsen waar uw hoofd en/of handen in aanraking komen met de bekleding bestaat de kans op

een vetaanslag.

•   

Elke meubelstof is gevoelig voor licht. Bij donkere kleuren merk je dat sneller dan bij lichte kleuren.

Stel meubelstoffen zo min mogelijk bloot aan direct zonlicht.

•   

Tegen nagels van huisdier zijn de meeste meubelstoffen niet bestand.


Een eigenschap van veloursachtige stoffen is dat er “shading”kan ontstaan. Hierbij treedt verandering van de poolrichting op, waarbij het net lijkt of het vlekken zijn. Een eigenschap die geen enkel afbreuk doet aan de kwaliteit van de stof. Het is een optisch effect en heeft met verfkleuren niets te maken. Bijna alle bekledingstoffen met gemengde vezels gaan in meer of mindere mate ‘pillen’. Hierbij ontstaan vezelbolletjes op de stof. Dit is een normaal verschijnsel, dat niet nadelig is voor de kwaliteit van de stof. U kunt de bolletjes het beste met een pluizentondeuse verwijderen.

Tips:
Tot het normale wordt eens per week stofzuigen gerekend. Gebruik hiervoor het mondstuk dat bedoeld is voor meubelen en vergewis u ervan dat dit geen uitsteeksels bevat, die in de stof kunnen blijven haken. Strijk voorzichtig bij stoffen met een pool met de vleug mee. Doel van deze reiniging is het verwijderen van slijtage veroorzakende vuildeeltjes, zoals zand. Tot het normale onderhoud hoort ook het eens per twee weken afnemen met een klam vochtige theedoek. Strijk voorzichtig en wrijf stoffen met pool met de vleug mee. Het doel van deze reiniging is het reduceren van kleverige vuildeeltjes, zoals lichaamzouten en – vetten, die zich aan de stof hechten.

 

Onderhoudsproducten:

Fixx Textile Care Lit

Care kit voor textiel. Textile Protector vormt een onzichtbare luchtdoorlatende barrière die de vlekbestendigheid vergroot en de reiniging vergemakkelijkt. Textile Cleaner is een effectieve reiniger. Inhoud: Textile Cleaner 250ml + Textile Protector 250ml + spons + doek.

Sofa shield protector

Voor textiel en leder. Beschermt tegen vlekken. Maakt waterafstotend en is kleurloos.

MeubelGarantPlan Textiel

5 jaar lang bescherming en onderhoud
Als de meubelstof van een onzichtbare bescherming is voorzien, kunnen gemorste vloeistoffen zoals koffie, thee of zelfs rode wijn gemakkelijk worden opgedept voor ze onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Het MeubelGarantPlan kunt u bij aanschaf van nieuwe zitmeubelen bij ons afsluiten. De textielbescherming is gemakkelijk  veilig zelf aan te brengen. Indien er vlekken ontstaan, die u zelf niet kunt verwijderen worden deze kosteloos door één van onze eigen reinigingsexperts verwijderd. Tevens heeft u recht op reparatie tegen sterk gereduceerde prijzen bij andere schade of problemen. 

Download hier de brochure voor meer informatie.